درمان سرفه خشک با طب سنتی
سرفه یک مکانیسم طبیعی بدن است با این وجود در برخی مواقع به دلیل مختلف مانند ابتلا به بیماریها یا قرارگیری در برابر آلرژنهای خاص ممکن است رخ دهد این شرایط ممکن است آزاردهنده باشد به همین دلیل نیاز به اقدامات درمانی خاص دارد اگر دوست دارید در رابطه با سرفه خشک و راههای درمان اطلاعات بیشتری به دست آورید مطالعه این مقاله به شما کمک خواهد کرد آنچه در این مقاله خواهید خواند: سرفه خشک چیست؟ علل سرفه خشک راههای درمان سرفه خشک در خانه درمان دارویی سرفه خشک چگونه از سرفه خشک جلوگیری کنیم؟
درمان خانگی سرفه خشک به چه صورت است؟
بخور و ماساژ قفسه سینه
مصرف چای و عسل و لیمو ترش
دمنوش نعناع فلفلی
دمنوش آویشن
دمنوش زنجبیل
دمنوش چهارتخمه
غرغره کردن آب نمک
دمنوش بابونه
درمان سرفه خشک با طب سنتی
درمان خانگی سرفه خشک
سرفه خشک چیست؟
سرفه خشک نوعی سرفه است که با تولید مخاط یا خلط در مجاری تنفسی همراه نیست به همین دلیل معمولا خشن و آزاردهنده است این عارضه میتواند ناشی از عوامل مختلفی باشد که شناخت آنها برای درمان ضروری است به عبارت دیگر میتوان گفت درمان علت زمینهای می تواند به بهبود سرفه کمک کند برای مثال اگر سرفه خشک ناشی از عفونت تنفسی باشد مصرف آنتی بیوتیک یا داروهای ضد ویروسی می.تواند به بهبود سرفه کمک کند در سایر موارد ممکن است نیاز به درمانهای خاصی برای سرفه خشک مانند داروهای ضد سرفه یا بخور باشد.
علل سرفه خشک
یکی از مهمترین سوالاتی که بسیار توسط افراد مطرح میشود این است که علل سرفه خشک چیست؟ از مهمترین دلایل سرفه خشک میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
عفونتهای تنفسی
عفونتهای تنفسی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا یا سینوزیت یکی از شایعترین علل سرفه خشک هستند این عفونتها باعث التهاب و تحریک مجاری تنفسی میشوند که میتواند منجر به سرفه شود.
آلرژی
آلرژیها از دیگر دلایل سرفه خشک است به عبارت دیگر آلرژنها مانند گرد و غبار موی حیوانات یا گرده گیاهان ممکن است باعث تحریک مجاری تنفسی و ایجاد سرفه شوند.
آسم
بیماری آسم یک بیماری التهابی مزمن است که باعث تنگی مجاری تنفسی میشود. و گاهی به صورت سرفه خشک خود را نشان میدهد.
رفلاکس اسید معده به مری GERD
رفلاکس اسید معده به مری GERD یک بیماری است که در آن اسید معده به مری باز میگردد این امر میتواند باعث تحریک گلو شده و در نتیجه سرفه خشک را ایجاد کند
دود سیگار
استنشاق دود سیگار و دخانیات نه تنها برای خود فرد بلکه برای سایر اطرافیان نیز میتواند سرفه خشک را به همراه داشته باشد.
قرار گرفتن در معرض مواد محرک محیطی
گاهی افراد به دلیل قرار گرفتن در معرض مواد محرک محیطی مانند گرد و غبار مواد شیمیایی یا دود سرفه خشک را تجربه میکنند.
عوارض برخی داروها
مصرف برخی داروها مانند داروهای مهارکننده ACE نیز گاها خود را به شکل سرفههای خشک خود را نشان میدهند.
تومور مجاری تنفسی
تومورهای مجاری تنفسی از بیماریهای ریوی است که یکی از علائم نادر آن سرفه خشک است.
اختلالات عصبی
شاید کمی عجیب به نظر رسد اما حتی اختلالات عصبی مانند سکته مغزی یا آسیب نخاعی نیز گاهی باعث سرفه خشک میشود.
بیماریهای ریوی مانند برونشیت مزمن
برونشیت مزمن یا آمفیزم و سایر بیماریهای ریوی خود را به صورت اختلالات تنفسی و گاهی سرفه خشک نشان میدهد.
درمان دارویی سرفه خشک
یکی از روشهای درمان سرفه خشک استفاده از داروهایی است که به طور اختصاصی برای این امر ساخته شدهاند درمانهای دارویی سرفه خشک را میتوان به دو دسته زیر تقسیمبندی کرد :
داروهای سرکوب کننده سرفه
این داروها با مسدود کردن رفلکس سرفه باعث کاهش دفعات و شدت سرفه میشوند دکسترومتورفان و کدئین از جمله داروهای سرکوب کننده سرفه هستند. داروهای سرکوب کننده سرفه معمولا برای سرفههای خشک و تحریککننده استفاده میشوند این داروها میتوانند به بهبود خواب و کاهش درد ناشی از سرفه کمک کنند. در صورت استفاده از داروهای سرکوب کننده سرفه، باید توجه داشته باشید که این داروها ممکن است باعث خوابآلودگی شوند.
داروهای خلط آور
این داروها با رقیق کردن مخاط باعث تسهیل سرفه و خروج خلط میشوند. گایافنزین و آمبروکسول از جمله داروهای خلط آور هستند. داروهای خلط آور معمولا برای سرفههای خشک همراه با مخاط استفاده میشوند این داروها میتوانند به تسکین گلو و تسهیل خروج خلط کمک کنند در صورت استفاده از این دسته داروها ممکن است علائمی همچون اسهال و حالت تهوع را تجربه کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که مصرف این دارو حتما باید زیر نظر پزشک متخصص انجام گیرد.
روش های پیشگیری از سرفه خشک
بهتر است قبل از بروز سرفه خشک اقداماتی را انجام دهید که از بروز این عارضه جلوگیری شود برای جلوگیری از سرفه خشک لازم است به نکات زیر توجه داشته باشید :
ایمنی خود را در برابر سرماخوردگی و آنفولانزا افزایش دهید
افزایش سیستم ایمنی باعث میشود تا شانس ابتلای شما به بیماریهایی که میتواند باعث بروز سرفه خشک شود کاهش یابد این کار را میتوانید با واکسیناسیون، شستن مرتب دستها و اجتناب از تماس نزدیک با افراد بیمار و همچنین تغذیه مناسب انجام دهید.
از قرار گرفتن در معرض آلرژنها خودداری کنید
آلرژی و حساسیت یکی از مهمترین دلایلی است که میتواند موجب بروز سرفه خشک شود. اگر میدانید که به چه چیزی آلرژی دارید، اقداماتی را برای کاهش قرار گرفتن در معرض آن انجام دهید.
اگر آسم دارید درمان خود را به طور منظم پیگیری کنید
افراد مبتلا به آسم معمولا سرفه خشک را بیشتر تجربه خواهند کرد. این افراد میتوانند با مصرف منظم داروهای خود به کنترل و جلوگیری از بروز سرفه خشک بپردازند.
از مصرف دخانیات خودداری کنید
دود سیگار قلیان و سایر دخانیات میتواند باعث تحریک مجاری تنفسی و ایجاد سرفه شود. به همین دلیل افرادی که دخانیات مصرف میکنند بیشتر در خطر ابتلا به این عارضه قرار دارند.
از قرار گرفتن در معرض مواد محرک محیطی خودداری کنید
مواد محرک محیطی مانند گرد و غبار، مواد شیمیایی یا دود با تحریک مجاری تنفسی میتواند موجب سرفه شوند. اگر در شهری زندگی میکنید که آلودگی هوا زیاد است یا به دلیل شرایط شغلی خود در تماس با محرکها هستید، استفاده از ماسک به شما بسیار کمک خواهد کرد.
مایعات زیادی بنوشید تا بدن شما هیدراته بماند
مصرف زیاد مایعات میتواند به نرم شدن مخاط و تسهیل تخلیه آن کمک کند.
غذاهای سالم استفاده کنید
مواد غذایی نه تنها به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک میکند، بلکه ریسک آلرژی را نیز کاهش میدهد به همین دلیل پیروی از یک رژیم غذایی اصولی و تغذیه سالم میتواند به شما بسیار کمک کند.
به اندازه کافی بخوابید
خواب کافی به بدن شما کمک میکند تا به طور موثری با عفونتها مقابله کند. به عبارت دیگر خواب کافی به تقویت سیستم ایمنی کمک میکند.
در این مطلب به بررسی سرفه خشک پرداختیم و گفتیم که چگونه این عارضه را میتوان درمان کرد. یکی از بهترین راهکارها برای پیشگیری و کنترل سرفه خشک برخورداری از یک رژیم غذایی سالم است. داشتن یک رژیم غذایی سالم کمک میکند تا شما سیستم ایمنی بدن خود را قویتر کرده، به تناسب اندام دست یابید و بهتر با این عارضه مقابله کنید.
برای دریافت یک رژیم غذایی مناسب و ایدهآل ضروری است تا با متخصص طب سنتی مشورت داشته باشید تا بهترین برنامهها را برای کنترل وزن برای شما در نظر بگیرند.
درمان سرفه خشک در طب سنتی
در اصطلاح پزشکی به سرفه خشک dry cough سرفه غیر مولد نیز گفته میشود زیرا برخلاف سرفه مولد و مرطوب نمیتواند باعث خروج میزان زیادی از ترشحات مخاط یا همان خلط از ریهها یا مجاری بینی شما شود اصولا این نوع سرفه هفتهها بعد از بیماریهای تنفسی مانند سرماخوردگی، سیاهسرفه، آنفولانزا و کرونا همراه شما است.
در بیماران مبتلا به آلرژی، آسم و رفلاکس اسید معده به مری و وجود سرفههای خشک طبیعی است. اگر چه ممکن است از عوارض جانبی طولانیمدت قرار گرفتن در معرض سموم محیطی مانند دود سیگار نیز باشند در بعضی موارد ۲۰ درصد بیماران پس از مصرف داروهای مهارکننده ACE مانند انالاپریل و لیزینوپریل دچار سرفه خشک مزمن میشوند.
درمان سرفه خشک با طب سنتی
درمان خانگی سرفه خشک
درمان خانگی سرفه خشک
درمان خانگی سرفه خشک
در مقایسه با سرفههای مرطوب، سرفههای خشک آزاردهندهتر هستند و در هر گروه سنی ممکن است بروز کنند. تنفس هوای خشک در فصلهای سرد سال میتواند گلو را تحریک کرده و زمان بهبود را طولانیتر کند.
از درمانهای پزشکی رایج سرفه خشک میتوان به تجویز انواع ضد احتقان برای کاهش گرفتگی بینی و سینوسها، تجویز انواع قرص و شربت ضد سرفه و خلطآور، تجویز داروهای استنشاقی در قالب اسپری و اکسیژن درمانی اشاره کرد.
هنگامیکه به ویروسی مبتلا می شوید، مانند شرایط سرماخوردگی، مخاط بینی شما متورم شده و مانع عبور هوا میشود. ضد احتقانها با منقبض کردن رگهای خونی در بینی عمل میکنند که باعث کاهش جریان خون و التهاب در بافت متورم میشود. با کاهش تورم، تنفس راحتتر میشود. ضد احتقانها همچنین ممکن است به کاهش آبریزش بینی نیز کمک کنند.
توصیه میکنیم هرگز برای کودکان زیر ۱۲ سال به خصوص کودکان زیر ۲ سال از داروهای ضد احتقان استفاده نشود زیرا خطر عوارضی مانند تشنج و افزایش ضربان قلب وجود دارد.
داروهای ضد سرفه معمولا با مسدود کردن واکنش رفلکس سرفه، سرفه خشک یا مرطوب شما را آرام میکنند این مورد از داروها، معمولا برای سرفههای خشک که دردناکتر هستند یا شما را در شب بیدار نگه میدارند مناسبتر هستند. در مقابل داروهای خلطآور برای سرفههای مرطوب بهتر هستند زیرا باعث تحریک خروج مخاط تجمع پیدا کرده در مجرای تنفسی شما میشوند. مطمئنا در این شرایط راحتتر میتوانید سرفه کنید.
درمان سرفه خشک با طب سنتی
معمولا درمانهای بالینی ذکر شده با وجود اثرگذاری کافی با عوارض کوتاهمدت یا بلندمدت همراه هستند در حالی که براساس طب سنتی داروهای گیاهی وجود دارند که میتوانند در بسیاری از موارد به همان اندازه موثر باشند. افرادیکه میخواهند از داروهای طبیعی برای درمان سرفه خود استفاده کنند باید در مورد منابع تولید آنها تحقیق کنند. همچنین باید آگاه باشند که برخی گیاهان و مکملها میتوانند با داروهای شیمیایی تداخل داشته باشند که ممکن است این شرایط عوارض جانبی ناخواستهای در پی داشته باشد.
اگر سرفههای خشک شما شدید شدهاند یا بیش از چند روز است که ادامه پیدا کردهاند لازم است از پزشک مشاوره بگیرید در کنار آن برای تسریع روند درمان میتوانید از درمان سرفه خشک در طب سنتی استفاده کنید.
بهترین داروی گیاهی برای درمان سرفه خشک
از آنجایی که داروهای گیاهی زیادی برای سرفه خشک وجود دارد توصیه میکنیم با آزمون و خطا یکی از موارد زیر را شروع به مصرف کنید.
درمان سرفه خشک با طب سنتی
1 – چای عسل برای درمان طب سنتی سرفه خشک
بر اساس برخی تحقیقات، عسل میتواند سرفه خشک را تسکین دهد اخیرا نیز یک منبع معتبر به مقایسه روند درمان سرفههای خشک شبانه در کودکان با عسل یا داروی ضد سرفه دکسترومتورفان پرداخت اگر چه فواید عسل نسبت به دکسترومتورفان کمتر بود اما والدین کودکان از نبود عوارض جانبی عسل رضایت بیشتری داشتند.
عسل دارای خواص ضد باکتریایی است و همچنین میتواند به پوشش گلو کمک کرده و سوزش آن را کاهش دهد. علاوه بر این دارای خواص ضد التهابی است که میتواند به کاهش التهاب در گلو کمک کند از نظر پزشکان نیز چای عسل بهترین داروی گیاهی برای سرفه خشک است.
2 – زردچوبه درمان گیاهی سرفه خشک
زردچوبه حاوی کورکومین است ترکیبی که دارای خواص ضد التهابی، ضد ویروسی و ضد باکتریایی است. طبق تجربه کورکومین برای چندین بیماری مانند سرفه خشک عالی است. اگر زردچوبه را با فلفل سیاه مصرف کنید کورکومین بهتر جذب جریان خون میشود و اثرگذاری بیشتری به عنوان درمان گیاهی سرفه خشک پیدا میکند.
میتوانید یک قاشق چایخوری زردچوبه و یک هشتم قاشق چایخوری فلفل سیاه را به یک نوشیدنی مانند آب پرتقال سرد اضافه کنید قرنهاست در طب آیورودا زردچوبه برای درمان شرایط تنفسی فوقانی، بیماری برونشیت و آسم استفاده میشود. امروزه مکمل زردچوبه در قالب کپسول و چای گیاهی ارائه شده است استفاده بیش از حد از این مکمل ممکن است باعث ناراحتی معده، اسهال و حالت تهوع شود.
3 – زنجبیل درمان طب سنتی سرفه خشک
زنجبیل مدتهاست که برای درمان حالت تهوع و ناراحتی معده استفاده میشود اما شواهدی وجود دارد که میتواند رفلکس سرفه را با آرامش عضلات صاف مجاری تنفسی نیز سرکوب کند. این داروی گیاهی دارای خواص ضد باکتریایی و ضد التهابی است.
همچنین نشان داده شده است که منبع ایمنی برای تقویت سیستم ایمنی بدن و تسکین درد و ناراحتی است. برای تهیه چای زنجبیل میتوانید 20 تا 40 ریشه پوست کنده یا بریده شده آن را در آب گرم خیس کنید.
درمان سرفه خشک با طب سنتی
درمان خانگی سرفه خشک
افزودن عسل یا آبلیمو ممکن است این اثرات داروی گیاهی برای سرفه خشک را بیشتر کند همچنین میتوانید زنجبیل را به شکل کپسول مصرف کنید یا ریشه زنجبیل را بجوید تا سرفه خشک شما تسکین یابد.
یکی از مطالعات معتبر نشان میدهد که برخی ترکیبات ضد التهابی در زنجبیل میتوانند غشاهای مجاری تنفسی را آرام کرده و سرفه را کاهش دهند. یک بررسی در سال 2013 از دانشگاه کلمبیا گزارش داد که مکیدن آب نبات زنجبیل یا استنشاق بخور آن میتواند واکنشهایی که علائم آسم از جمله سرفه را ایجاد میکنند سرکوب کند.
مهم است که از مصرف زیاد زنجبیل خودداری کنید زیرا ممکن است باعث ناراحتی معده، سوزش سر دل یا اسهال شود.
4 – ریشه گل ختمی درمان گیاهی سرفه خشک
امروزه از ریشه گل ختمی در قالب شربت سرفه و قرص برای درمان سرفه کودکان در طب سنتی استفاده میشود. ریشه گل ختمی ممکن است دارای خواص ضد باکتریایی نیز باشد مطالعات مختلف نیز این مسئله تایید کردهاند.
این گیاه میتواند سوزش ناشی از سرفه را به دلیل محتوای موسیلاژ بالای خود کاهش دهد. موسیلاژ یک ماده چسبناک غلیظ است که مخاط گلو را میپوشاند یک مطالعه کوچک نشان داد که شربت سرفه گیاهی حاوی ریشه ختمی همراه با آویشن و پیچک، سرفههای ناشی از سرماخوردگی و عفونتهای دستگاه تنفسی را به طور موثری تسکین میدهد پس از 12 روز مصرف شربت 90 درصد از شرکتکنندگان اثربخشی آن را خوب یا بسیار خوب ارزیابی کردند.
این داروی گیاهی سرفه خشک به صورت گیاه خشک شده یا چای کیسهای نیز موجود است به هرکدام آب گرم اضافه کنید و سپس بلافاصله آن را بنوشید یا بگذارید ابتدا سرد شود هر چه ریشه گل ختمی بیشتر در آب بماند موسیلاژ بیشتری در نوشیدنی وجود خواهد داشت.
5 – نعناع بیابانی درمان گیاهی سرفه خشک
نعناع حاوی منتول است که به بیحس کردن عصب انتهایی در گلو که در اثر سرفه تحریک میشوند کمک میکند این مسئله ممکن است درد را تسکین داده و میل به سرفه را کاهش دهد نعناع همچنین به کاهش احتقان کمک میکند علاوه بر این، مشخص شده است که دارای خواص ضد باکتریایی و ضد ویروسی است.
روشهای مختلفی برای مصرف نعناع وجود دارد از نوشیدن چای نعناع گرفته تا مکیدن قرصهای آن سعی کنید دمنوش گیاهی نعناع برای سرفههای خشک را درست قبل از خواب بنوشید تا به تسکین سرفههای شبانه کمک کند همچنین میتوانید از اسانس نعناع برای رایحه درمانی استفاده کنید.
6 – درمان طب سنتی سرفه خشک با چای ماسالا
امروزه در ایالات متحده و هند از چای ماسالا برای درمان بیماریهایی مانند گلو درد و سرفه خشک استفاده میشود چای ماسالا حاوی چندین ماده آنتیاکسیدان از جمله میخک و هل است در نتیجه به عنوان یک خلطآور موثر است این نوع چای دارای دارچین است که یک ضد التهاب قوی محسوب میشود توصیه میکنیم از چای ماسالا برای درمان سرفه خشک کودکان در طب سنتی استفاده نکنید زیرا احتمال واکنش آلرژیک وجود دارد.
7 – چای مرزنجوش برای درمان گیاهی سرفه خشک
مرزنجوش نوعی پونه کوهی است که مدتهاست در طب سنتی برای از بین بردن طیف وسیعی از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد گفته شده است که حاوی ترکیبات گیاهی ضد التهابی است که ممکن است به کاهش سرفههای مرتبط با آسم، برونشیت، سرماخوردگی و سیاه سرفه کمک کند.
برای تهیه چای مرزنجوش به عنوان داروی گیاهی برای سرفههای خشک 3 تا 4 قاشق چایخوری مرزنجوش خشک را در یک آب گرم ریخته و روزانه سه بار میل کنید. مرزنجوش به طور کلی بیخطر تلقی میشود اما ممکن است لخته شدن خون را کند کرده و خطر کبودی و خونریزی بینی را در افرادی که از داروهای ضد انعقاد خون (رقیق کننده خون) استفاده میکنند افزایش دهد.
8 – ریشه شیرین بیان درمان گیاهی سرفه خشک
نوشیدن چای تهیه شده از ریشه شیرین بیان مدتهاست به دلیل تأثیر آرام بخشی آن بر گلو مورد توجه قرار گرفته است از نظر متخصص طب سنتی چینی ریشه شیرین بیان درد را تسکین میدهد خلط را از بین میبرد و سرفه را تسکین میدهد.
امروزه چای ریشه شیرین بیان را میتوان در بسیاری از فروشگاه های طب سنتی یافت برای تهیه عصاره آن دو قاشق غذاخوری ریشه شیرین بیان را در یک لیوان آب جوش به مدت 5 تا 10 دقیقه مخلوط کنید اگر چه چای ریشه شیرین بیان به طور کلی بیخطر تلقی میشود اما استفاده طولانیمدت از آن ممکن است باعث افزایش شدید فشار خون شود و منجر به بینظمی قاعدگی، خستگی، سردرد، احتباس آب و اختلال نعوظ شود.
9 – آویشن دارو گیاهی درمان کننده طب سنتی
امروزه دیگر آویشن یک داروی رایج برای سرفه، گلو درد، بیماری برونشیت و مشکلات گوارشی محسوب میشود. یک تحقیق معتبر نیز نشان داده است که شربت سرفه حاوی آویشن موثرتر و سریعتر از شربت دارونما میتواند در افراد مبتلا به برونشیت حاد موثر واقع شود. آنتیاکسیدانهای موجود در این گیاه ممکن است مسئول فواید آن باشند.
برای تهیه این داروی گیاهی ضد سرفه خشک، روزانه 2 قاشق چایخوری آویشن را به یک فنجان آب داغ اضافه کنید و بعد از 10 دقیقه عصاره آن را مصرف کنید در پاسخ به سوال برای سرفه خشک چه شربتی بخوریم؟ میتوان گفت که انواع شربت گیاهی سرفه خشک حاوی آویشن و شیرین بیان عالی هستند.
درمان خانگی سرفه خشک
اگر به مشاوره تخصصی نیازمند هستید با ما تماس بگیرید 01133378386